25 Temmuz 2015 Cumartesi

Kekik ve faydaları

      Türkiye 'nin her yerinde yetişebilen bu rayihalı ot önemli bir şifa kaynağıdır. Öncelikle kramp çözücü, rahatlatıcı, balgam sökücü etkisiyle bilinir. Yağlı yemeklerin kokularını hafifletir. İltihapları giderir. Öksürük ve üst solunum yolları hastalıklarında ilaç olarak kullanılır. Yıkanma suyuna konulan bir miktar kekik vücudu dinlendirir, kemikleri güçlendirir, cilde tazelik ve canlılık verir. Özellikle zayıflık ve güçsüzlük gözlemlenen çocukların kekik suyuyla banyo yapması faydalı olacaktır. Sabahları çay veya kahve yerine içilecek bir bardak kekik suyu dimağı açar, algılama gücünü artırır. Düzenli olarak sabahları alınırsa eşsiz bir kuvvet ve zindelik verir. Zatürre, boğmaca gibi hastalıklara karşı alınabilecek en güzel önlemlerden biri de kaynamış suya atılacak bir avuç kekiktir. Kekik kullanımında dikkat edilecek husus içerdiği eterli yağın uçmaması için kekiği kaynatmadan kullanmaktır. Kaynamış suya atılması kafidir. Daha fazla yarar sağlamak için çorbalar ve kızartmalarda baharat olarak kullanılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder