20 Mayıs 2015 Çarşamba

Başlıca 5 Maden ve Çıkartıldığı yerler

DEMİR

Metalurjinin temel ham maddelerinden biri olan demir cevheri ülkemizin en önemli yer altı kaynaklarından biridir. Ülkemizde demirin en büyük işletme alanı Sivas’ın güney doğusundaki divriği kasabası çevresidir.

Demir insanoğlunun bildiği en eski madenlerden biridir.Günümüzdede ağır sanayinin ana metali demirdir.Demirin çok geniş bir kullanım alanının olması ona büyük bir önem kazandırmıştır.

Yıllık üretimimizin 1984 yılında 4milyon ton dolayındadır ve dünyada türkiye 9. Sıradadır.

Başlıca çıkarıldığı yerler Güney marmara ,Balıkesir yöresi Doğu anadolu bölgesi Hasan çelebi-hekimhan (Malatya) ,Ege bölgesi ,Torbalı (İzmir) Batı karadeniz ,çamdağı, (Bolu) Akdeniz bölgesi ,orta toroslar ve Amanoslarda (Kara hisar, poyraz)İç anadolu bölgesi Kayseri ile K.maraş arasında çıkarılır.

BAKIR

Ülkemizde antik çağlardan beri işletilen ve hala büyük bir öneme sahip bulunan bakır dağınık yataklar halinde olup çok sayıda işletmeden elde edilir. Günümüzde elektronik ve elektro teknik sanayinde ,uçak ,motor, ev aletleri yapımı başta olmak üzere bir çok sanayi dalında yaygın olarak kullanılan bir madendir. Ülkemizde bakır yatakları genellikle çinko ve kurşun yatakları ile birlikte bulunur.

Doğu ana doluda Elazığın güneyinde Ergani-maden ,Doğu karadenizde Hopa ve borkça ,Batı karadenizde (küre) ,madenköy(Rize) ,köprübaşı ,Lahanos ,Asarcık(Giresun) ,Kutlular ve alacadağ,(Trabzon) başlıca bakır çıkarım alanlarıdır.

KROM

Krom ülkemizde bulunan en yaygın cevherdir. Yüksek kaliteli çelik elde etmek için kullanılan bir madendir. Yüksek kaliteli çelik üretiminde ve kaplamada kullanılır. Paslanmayan bir madendir. Türkiyenin önemli dış satım madenlerindendir. Üretim dış satım olanakları yıldan yıla değişir. Ferro-krom tesislerinin yetersizliği nedeniyle kro işlenmeden satılır.Türkiye 19.yy ‘lın başlarına kadar dünya krom üretiminin yarısından çoğunu gerçekleştiriyordu.Son yıllarda krom üretimi sürekli artış göstermiştir.Başlıca krom yatakları Guleman(Elazığ) ,Mihalhıççık(Eskişehir),Muğla,Fethiye,Orhaneli,(Bursa),Acıpayam (Denizli),Emet,Tavşanlı,(Kütahya),Kayseri,Sivas,ve Tokat’tır.


BOR MİNERALLERİ

Bor mineralleri ,cam porselen ,emaye yapımı ,fiberglas imalatında kullanıldığı gibi uzay çalışmalarının yalıtım malzemesi olarak değerlendirilir.Bor mineralleri dünyanın sayılı bibirkaçlkesinde bulunur.Bunlar içinde yedekleriyle en zengin ülke türkiyedir.Ancak üretimin ve ihracatın sınırlı olması nedeniyle bu maden yurt ekonomisinde önemli biryer tutmaktadır.Başlıca çıkarıldığı yerler;Balıkesir,Susurluk,Eskişehir,Seyitgazi,Kütahya,ve Bursa,Mutafa kemal Paşa yöreleridir.

KÜKÜRT

Kükürt ,kimya ,lastik,ve boya sanayinde barut ve gübre yapımında zirai mücadelede kullanılır.Asmaların ve sebzelerin yapraklarında üreyen bakteriler kükürtlü bileşiklerle yok edilir.Başlıca çıkarım alanları;Isparta(keçiborlu),Ağrı, Van,Hakkari ,Sarayköyde(Denizli)’de bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder